top of page

El castell de la població lleidatana de Verdú va ser l’escenari escollit per celebrar dissabte la segona Gala del Joc Tradicional, organitzada per la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals, que va entregar els premis Baldufa a les persones i entitats que han fet i estan fent coses interessants envers els jocs tradicionals.

La Gala va començar amb una exhibició de la membre de l’Associació catalana de Io-io, Ge Planas, campiona d’Espanya de io-io que va fer gaudir al públic amb les seves habilitats.

Seguidament, el duet Tal Kual versions, que va posar el fil musical durant la gala va interpretar la cançó dels Sopa de cabra, l'Empordà.

A continuació, l’alcaldessa de Verdú, Georgina Procter, va donar la benvinguda als assistents i va realitzar un parlament.

Els premiats en aquesta segona edició de la Gala del Joc tradicional van estar.

En la categoria aniversari:

- Els organitzadors de la tirada de bitlles a la neu pels seus 10 anys i l’Associació de Bitlles Lleida pels 10 anys de campionats a les Terres de Lleida.

En la categoria una vida dedicada al joc:

- A Daniel Mauri, veritable ànima de la segona joventut que les bitlles de nou han tingut i estan tenint al Pallars.

- A l’Associació Anem de Bòlit d’Anglesola, per la feina de mantenir viu i difondre el joc del bèlit arreu.

- i a en Pepe Tomàs Adrià, en Francesc Dalmau Solé, en Gonzalo Barón Pallarès, en Jaume Casals Arqués i en Francisco Gómez Paz, jugadors de bitlles en actiu de més de 90 anys d’edat.

En la categoria Amics del joc tradicional:

- A en Amadeu Carbó i Martorell, per les seves aportacions, des del podcast Fes ta festa, a multitud de conferències, molts llibres escrits amb temàtica de cultura popular en que els jocs han estat presents en tot el que ha fet.

- A l’exconseller de cultura de la Generalitat, en Lluís Puig i Gordí, al que la FCJEDT sempre ha reconegut com a referent de l’entitat i qui ens va animar a trobar-nos tots plegats i a internacionalitzar els nostres jocs.

En la categoria d’Entitats amigues:

- A ADIFOLK, gracies als quals el nostres jocs han pogut viatjar per Europa per fer-ne difusió, un dels nostres objectius fundacionals.

I en la categoria a Títol pòstum:

- A en Gaspar Aguayo i Serra, 1928 – 2011, per les contribucions a la bitlla moderna.

- I a en Isidro Borí Solé, 1959 – 2023, que va morir l'any passat durant una partida de bitlles.

 

La Gala va finalitzar amb el parlament d’en Víctor Baroja i Benlliure, president de la FCJEDT que va agrair pla presència de les autoritats, entitats i assistents, i va animar-los a seguir treballant pel joc tradicional.

bottom of page