top of page

 

La Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals es constitueix el gener del 2017 fruit de la voluntat d'entitats del món del joc, l'esport i el deport popular i tradicional de millorar la visibilitat deles pràctiques lúdiques tradicionals.

La federació neix amb la ferma voluntat d'ampliar la seva presència arreu del territori i incorporar noves modalitats de joc. Actualment tenim representades 12 modalitats i estem en constant creixement.

Bitlles de sis, bitlles de nou, morra, tir de fona, bèlit/bòlit, lluita del bac, joc de pilota, jocs moderns d’arrel urbana, jocs de destresa, jocs tradicionals de taula i tauler.

RECONEIXEMENT

La nostra tasca de representativitat del joc tradicional arreu del món, l'activisme a les festes i escoles ens han fet mereixedors i mereixedores del premi com a millor federació 2023 atorgat per ADIFOLK. Això ens esperona encara més a treballar a favor del joc d'arrel.

Per què ens hem unit?

La Federació es constitueix per assolir, de manera conjunta, els següents objectius:

  1. Potenciar les activitats que realitzin les entitats membres.

  2. Estudiar i fer recerca sobre el joc, l'esport i el deport tradicional i/o popular.

  3. Promocionar, divulgar i realitzar activitats pel foment de la cultura popular i tradicional.

  4. Promocionar, divulgar i realitzar activitats relacionades amb el joc, l’esport i el deport popular i tradicional.

  5. Representar el joc, l'esport i el deport tradicional arreu.

 

Treballem per a l’associacionisme cultural i esportiu, per fer arribar al gran públic el nostre gran patrimoni lúdic.

 

Com ho farem?

 

Per aconseguir els objectius, la federació realitza, entre d’altres, les activitats següents:

  1. Col·laboració entre les entitats membres en tasques d'assessorament i millora de la gestió de les mateixes.

  2. Organització d'esdeveniments relacionats amb el joc, l’esport i el deport popular i tradicional. en l’àmbit de Catalunya i internacional.

  3. Investigació, catalogació, publicació i difusió dels resultats de les nostres recerques i dels recursos generats pels nostres membres mitjançant publicacions escrites, blocs o pàgines web.

  4. Realització d’actes promocionals per difondre el nostre patrimoni lúdic.

  5. Creació, disseny, producció i distribució de materials lúdics i esportius.

  6. Organització d’activitats formatives de tot tipus: cursos, escoles d’estiu, monogràfics i qualsevol activitat assimilable.

  7. Venda de productes i serveis relacionats amb el joc, l’esport i el deport popular i tradicional.

  8. Pertànyer a associacions, coordinadores o entitats que comparteixin les mateixes finalitats.

  9. Actuar davant les administracions com a interlocutors per temes relacionats amb el joc l'esport i el deport popular i tradicional

 

Entitats membres (desembre 2023)

 

  • Associació Cultural del Joc del Bèlit de Sant Narcís, entitat sorgida d'una vocalia de l'Associació de Veïns de Sant Narcís que fa 15 anys que fomenta, en l'àmbit local i representant a tots els nivells, l'antic Joc del Bèlit. Ha fet la normativa el joc per poder desenvolupar competicions estructurades (Campionat del Món de Bèlit) i difon el joc de forma lúdica des de Girona. La Seu és al barri de Sant Narcís de Girona i treballen per estendre l'activitat arreu de les comarques gironines.

  • Companyia de Jocs l'Anònima, entitat que fomenta el joc popular i tradicional en general, especialitzada en formació, divulgació i organització d'activitats i esdeveniments lúdics. Té la seu a Berga però la seva activitat s'estén arreu del país.

  • Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/ Birles, entitat que promou i difon el joc tradicional de les bitlles amb l’organització d’activitats lúdico-esportives i d’intercanvi i amb la publicació de material relacionat amb el joc de les bitlles.

  • Morràpita de Sant Carles de la Ràpita, entitat que vetlla per la conservació i difusió del joc de la morra en particular i la cultura popular en general.

  • Foners catalans, recuperadors del joc de tir de fona a Catalunya; combinen la recreació històrica i la divulgació d’aquesta pràctica tant antiga, com la competitiva participant a campionats internacionals.

  • Associació Anem de bòlit, d’Anglesola, les dones d’aquesta població han mantingut la manera tradicional de jugar al seu joc de sempre.

  • Associació esportiva de bitlles de Lleida, entitat que acull als clubs de bitlles de les terres de Ponent organitzant campionats i tirades de demostració.

  • Associació cultural de bitlles de les Valls d’Aneu, representen la modalitat de bitlles de 9, tan minoritària com espectacular. Reduïda a les Valls d’Àneu i practicada majoritàriament per dones.

  • Associació de la Lluita del Bac, modalitat de lluita tradicional present a les Terres de l’Ebre. En procés de recuperació, representa l’essència de la terra.

  • L’associació Quilles de Tredòs de la Vall d’Aran es va formar al juliol del 2021 per recuperar, promoure la pràctica i fomentar un joc tradicional de més de 300 anys com son les Quilhes o altrament dites bitlles de 9.

  • Els Amics del Museu del Càntir col·laboren amb el museu en l’organització de la Festa del Càntir el dia de Sant Domènec (el 4 d’agost), especialment en la “posta” de càntirs, els jocs infantils a l’entorn del càntir i l’Aixecada de càntirs. També col·laboren en la compra i donació d’exemplars històrics per a les col·leccions del museu i participen en els òrgans de govern del Patronat.

  • Associació Catalana de Io-io, des de la nostra infància fins avui en dia el io-io és una de les gran joguines tradicionals. Avui torna a reviure entre joves d’entorns urbans que practiquen aquests jocs com a mostra de destresa i habilitat.

     LÍNIES D’ACTUACIÓ

 

TROBADES DE JOCS I ESPORTS TRADICIONALS

 

L'ésser humà juga des de que apareix a la terra i molts d'aquests jocs ens han arribat als nostres dies en un procés de transmissió intergeneracional de milers i milers d'anys. Alguns d'aquests jocs han passat a formar part de la cultura de les persones servint fins i tot com a tret identitari en alguns casos.

Tots aquests jocs que s'han transmès de generació en generació i que un grup de persones els mantenen vius i que formen part de la seva manera de ser, de pensar, de viure, s'anomenen Jocs Populars i Tradicionals (JPT). Són els jocs sense autor conegut, dels que no se'n sap l'origen, dels que no generen una indústria però si que uneixen persones, ens apropen al territori i fan cultura.

 

Es realitzen trobades, demostracions, festivals i es fa participar a tothom que ho desitja en diferents activitats.

 

Activitats obertes, participatives, divertides, rigoroses que volen que el JPT recuperi l'espai als carrers i places, el seu hàbitat natural i que la gent es relacioni de manera intergeneracional.

 

Volem també reconèixer a la gent gran que ha mantingut l’esperit juganer arreu del país i cada festival homenatjarem a una persones o persones que hagin treballat pel joc, l’esport i el deport tradicional

 

  • GALA 

Des del 2023 la Federació organitza una gala a on es reconeixen a persones i entitats que fan o han fet coses per a la major difusió del joc tradicional. Cada any es farà a un loc diferent de la geografia catalana i vol ser la gran festa del joc de casa nostra. La Gala és un moment de trobada de la cultura lúdica amb d'altres manifestacions culturals com la música o d'altres elements de la cultura popular i tradicional.

  • PRESÈNCIA INTERNACIONAL

 

Des de fa molts anys, les entitats de joc tradicional treballen per mostrar les seves pràctiques arreu del món. Això ha estat possible gràcies al molt d’esforç realitzat pels jugadors i jugadores.

 

Algunes entitats membres de la Federació formen part d’organismes internacionals com la Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (Companyia de Jocs l’Anònima, Coordinadora intercomarcal de bitlles). D’altres estan en procés de constitució d’entitats internacionals de modalitats com el bèlit o la morra.

 

Arran de la creació s’ha obert la porta a fer encara més visible el joc tradicional català arreu del món. Cada cop més, arran d’aquesta tasca d’internacionalització, entitats d’arreu del món ens demanen la nostra presència als seus campionats o festivals.

 

Mantenim contacte amb la Federación Mexicana de juegos y deportes Tradicionales y volem fer un intercanvi amb Mèxic.

 

S’ha visitat Dinamarca, Aústria, Croàcia, Itàlia, Portugal, Còrsega, la Bretanya, Mallorca, Castella i Lleó,...

Mostrant els nostres jocs, mostrem una part cultural més del nostre país, a l’alçada de les culturals amb més bagatge i riquesa lúdiques.

  • CAMPIONATS

 

A Catalunya s’hi celebren esdeveniments lúdics esportius tradicionals durant tot l’any.

Campionats de bitlles en les seves dues modalitats, de nou i de sis omplen el país des del Pirineu fins a les Terres de l’Ebre, passant per les Terres de Lleida, tot l’any, fins i tot durant l’hivern.

 

Els campionats de morra, tant locals com nacionals, creuen les diferents festes majors del calendari mariner.

 

El bèlit celebra el seu campionat del món anual a Girona. I a Anglesola s’hi fan competicions de festa Major.

 

El tir de fona comença a entrar amb força en el món de la competició. Una tiradora de fona catalana és l’actual sot campiona de Tir internacional de dones no Balears

 

La campiona d’Espanya de io-io del 2019 és una barcelonina de l'Associació Catalana de Io-io.

 

La lluita del bac té el seu calendari de competicions anual.

 

I així veiem que totes aquestes competicions i esdeveniments nacionals s’organitzen des de l’esforç de les entitats i algun suport local.

 

 

  • PUBLICACIONS, EXPOSICIONS, MOSTRES, JORNADES, RECERCA

 

El joc i l’esport tradicional està orfe de referències bibliogràfiques actualitzades. També li manca espais d’anàlisi i de reflexió. També li cal mostrar tota la seva riquesa arreu del territori.

Amb l’ajut de la Direcció de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya s’ha començat a treballar per a augmentar el rigor i el discurs del joc tradicional.

 

L’any 2018 es va publicar el llibre “Quina morra” iniciativa que va marcar un punt de partida per a d’altres jocs.

 

El 2019 va veure la llum una exposició anomenada "El joc de pilota a Catalunya" que va culminar amb la publicació d'un llibre que porta el mateix títol.

 

El 2020 també es va organitzar el congrés internacional de bitlles, de forma telèmatica.

 

 

 

El 2022 es va organitzar, conjuntament amb la Universitat de Vic i l'Institut Ramon Muntaner la tercera edició del congrés internacional “Els jocs a la història”.

 

També s’està treballant per a la visualització de la dona en les pràctiques lúdiques tradicionals i fer-la més manifesta.

 

Volem que l’activitat cultural, acadèmica i divulgativa estiguin sempre presents en els nostres plans de treball.

Contacte

 

 

 

  • Adreça: C. Serrano, 48-50, esc. B, àtic 1a. Barcelona 08031

  • Telèfon: 617849099

PRESENTACIÓ

bottom of page