top of page

ENJOGASSADES

Un espai dedicat a conèixer el mon del joc tradicional, les seves arrels, persones i entitats que hi han al darrere.

​Bitlles de sis, bitlles de nou, morra, tir de fona, bèlit/bòlit, lluita del bac, joc de pilota, io-io, jocs de destresa, jocs tradicionals de taula i tauler....

​«Enjogassades», les píndoles radiofòniques de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals.

Víctor Baroja
00:00 / 14:01

ENJOGASSADES 1- Víctor Baroja Benlliure, president de la FCJEDT

Entrevista a Víctor Baroja, professor agregat del Departament de Ciències de l'Activitat Física de la Universitat de Vic i des del 2017 president de la Federació Catalana de Jocs, esports i deports Tradicionals

Joaquim Busquets
00:00 / 16:11

ENJOGASSADES 2 - Bèlit amb Joaquim Busquets

El Bèlit és un esport tradicional de Catalunya i el País Valencià i en aquest capítol d’Enjogassades en coneixerem més amb Joaquim Busquets, President de l’Associació Cultural del Joc del Bèlit de Sant Narcís, Girona.

Liliana Setó
00:00 / 14:18

ENJOGASSADES 3 - Tir de fona amb Liliana Setò

La fona, passetja, bassetja o mandró, és una eina que permet projectar o llençar objectes a llarga distància i del tir de fona em parlem en aquest programa. Del tir de fona i dels Foners Catalans em parlem en aquest programa amb Liliana Setó.

Jordi Torrente
00:00 / 15:57

ENJOGASSADES 4 - Bitlles de 6 amb Jordi Torrente

Les bitlles de sis són un esport tradicional català consistent en llançar uns "bitllots" (bitlles petites) contra sis bitlles situades a una determinada distància amb la finalitat de tombar-ne 5. El President de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles Jordi Torrente ens introdueix en aquest esport.

Oscar Garcia
00:00 / 15:19

ENJOGASSADES 5 - Jocs de taula i tauler amb Òscar Garcia Pertusa

Els jocs de taula i tauler han estat sempre un acte social que ens han fet passar hores i hores de bona companyia i de competicions en que l'estratègia i l'atzar sempre juguen. En aquest capítol d’Enjogassades, parlem amb un apassionat dels jocs de taula i tauler amb Òscar Garcia Pertusa de la companyia de Jocs l’Anònima.

Miquel Castro
00:00 / 12:14

ENJOGASSADES 6 - Lluita del bac amb Miquel Castro

Avui a Enjogassades tenim a Miquel Castro de Associació de la Lluita del Bac i president de l’Associació de Karate Kushin-kai de Deltebre.
La lluita del bac és una modalitat de lluita esportiva tradicional en procés de recuperació a les Terres de l’Ebre i que representa l’essència de la terra.

Rafa Balaguè
00:00 / 13:43

ENJOGASSADES 7 - Morra amb Rafa Balaguè
En aquest setè capítol d’enjogassades parlarem d’un joc que no necessita cap estri per poder-se jugar i tant sols es necessari saber sumar fins a 10.

Avui coneixerem un joc matemàtic anomenat morra i per parlar-ne d’aquest joc mil·lenari tenim a Rafa Balaguè, vicepresident de l’associació cultural Morràpita de Sant Carles de la Ràpita.

Arcadi Salada
00:00 / 14:16

ENJOGASSADES 8 – Baldufa amb Arcadi Salada

Fa 4.000 anys que ja es jugava amb elles. A la vora de l’Eufrates es van trobar les restes més antigues. Desprès Grecs i Romans també les van fer ballar i han arribat fins als nostres dies. Arcadi Salada és un bergatà apassionat fabricant de baldufes que ens parlarà avui a Enjogassades d’aquesta joguina.

Carlos Jorge Chinchilla
00:00 / 12:30

ENJOGASSADES 9 - Carlos Jorge Chinchilla amb els sons dels jocs

Avui a Enjogassades entrevistem a Carlos Jorge Chinchilla, artista multidisciplinari que ens parla del seu treball sobre els sons dels jocs del qual en sortirà properament un llibre.

Joan Rovira
00:00 / 12:07

ENJOGASSADES 10 – Guixot de 8 amb Joan Rovira.

Guixot de 8 és la primera companyia catalana que converteix el joc en un espectacle de carrer.
Ho fa recollint el testimoni dels jocs populars i de cucanya tan arrelats al nostre país, i, també, una de les primeres companyies d'Europa que porta jocs per carrers i places. Avui a Enjogassades entrevistem a la seva alma mater, Joan Rovira

Oscar Sanchis
00:00 / 13:08

ENJOGASSADES 11 – Morràpita amb Oscar Sanchis

Avui ens endinsarem en una de les entitats que configuren la F.C.J.E.D.T. En aquest capítol parlem amb el president de Morràpita, Oscar Sanchis.

L'Associació cultural de Sant Carles de la Ràpita "Morràpita" té la missió de promoure el joc tradicional de la morra i el cant improvisat de les rondalles del delta de l'Ebre.

Víctor Baroja Benlliure
00:00 / 12:31

ENJOGASSADES - 12 Companyia de Jocs l'Anònima

En aquest capítol coneixerem la Companyia de Jocs l'Anònima que organitza des del 2011 l'escola d'estiu de jocs tradicionals; va coordinar la presència catalana al festival de jocs al carrer Tocatì a Verona l’any 2015; organitza el festival de jocs «Jugues o et plantes» a Berga i participa i coordina els jocs tradicionals al festival Dau Barcelona entre altres moltes activitats. Entrevistem al president de l’entitat, Víctor Baroja Benlliure.

Enjogassades a l'Aplec de l'Alguer
00:00 / 19:11

ENJOGASSADES - 13 Especial 33è Aplec Internacional d'Adifolk

En aquest programa especial, us convidem a venir amb nosaltres al 33è Aplec Internacional d’Adifolk a l’Alguer on la F.C.J.E.D.T. va portar una mostra dels jocs tradicionals catalans. La Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals va estar present del 24 al 26 de setembre al 33è Aplec Internacional d’Adifolk a l’Alguer 2021 que ha acollit els actes en el marc de les Festes Sant Miquel de la ciutat.

CoordinadoraIntercomarcaldeBitlles
00:00 / 17:40

ENJOGASSADES - 14  Coordinadora Intercomarcal de Bitlles / Birles amb Jordi Torrente

Jordi Torrente ens apropa avui a la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles creada el 1983, entitat que promou i difon el joc tradicional de les bitlles amb l’organització d’activitats lúdico-esportives i d’intercanvi i la publicació de material relacionat amb el joc de les bitlles.

Lluita del Bac TTEE
00:00 / 12:06

ENJOGASSADES - 15  Associació lluita del Bac TTEE amb Miquel Castro

Avui a Enjogassades parlem del Club Kushin-kai Terres de l’Ebre al que pertany Miquel Castro que és l’alma mater de la associació de la lluita del Bac de les Terres de l’Ebre que s’encarrega de recuperar i donar a conèixer aquesta modalitat de lluita tradicional present al sud del nostre territori.

Lourdes España
00:00 / 12:35

ENJOGASSADES - 16  Quilles de Tredòs de la Vall d’Aran amb Lourdes España

Les Quilhes són pròpies del Pirineu, essent dues modalitats, les araneses i les pallareses.

A ambdues modalitats es juga amb nou bitlles o quilles i s'hi llança una bola anomenada truc o taco.

Per introduir-nos una mica més en aquest joc que agrada tan a grans com a petits avui marxem cap a Tredòs.

Avui a Enjogassades parlem de les Quilhes amb la presidenta de les Quilles de Tredòs de la Vall d’Aran, Lourdes España.

Aixecada de càntir
00:00 / 11:29

ENJOGASSADES - 17   Aixecada del càntir amb Jordi Casabella

Els Amics del Museu del Càntir d’Argentona col·laboren amb el museu en l’organització de la Festa del Càntir el dia de Sant Domènec (el 4 d’agost), especialment en la “posta” de càntirs, els jocs infantils a l’entorn del càntir i l’Aixecada de càntirs.

L’Aixecada de càntirs és el joc estrella de la festa i consisteix en que els participants han d’aixecar i beure d’una sèrie de càntirs de mida cada cop major.

Avui a Enjogassades descobrirem més coses d’aquest joc amb el president dels Amics del Càntir d’Argentona, Jordi Casabella.

Quilles de Tredòs de la Vall d’Aran
00:00 / 10:04

ENJOGASSADES - 18   Associació Quilles de Tredòs de la Vall d’Aran amb Lourdes España

A Tredós hi ha una associació que vetlla per mantenir i fomentar un joc tradicional de més de 300 anys de història com són les Quilhes o altrament dites, les bitlles de 9.

Avui a Enjogassades marxem cap al Pirineu per xerrar amb la presidenta de les Quilhes de Tredòs de la Vall d’Aran, Lourdes España.

bottom of page