top of page

VERKAMI

Catalunya és terra de lleure, de gaudir. Capdavanters en el lleure amb sentit ecològic i educatiu. Catalunya és terra de colònies, esplais, agrupaments, casals campaments, etc. A Catalunya juguem en família, en colla, a l’escola, al campus, al casal, al cau, a l’esplai. Juguem a moltes coses hi ha molts llocs. Juguem a tothora, de nit i de dia. I si una monitora que ha jugat i ha fet jugar molt recollís molts d’aquests jocs?

 

 

“Anti - Xupi - Gol” és un llibre que recull 38 jocs que s’han jugat i que es juguen a les colònies i excursions del lleure i escolars. El lleure en el joc és la principal eina d'intervenció.

A partir de les experiències d'una experimentada monitora que ha anat recollint des de ben jove molts dels jocs practicats durant més de 30 anys i les il·lustracions d'un jove il·lustrador donarem un repertori de jocs per a les noves generacions de monitors i monitores.

 

Aquests jocs tenen molt de valor doncs són un testimoni ben actual d’una forma de relacionar-nos entre nosaltres i amb el medi ambient. En un moment que les relacions personals estan qüestionades per una societat cada cop més individualista jugar plegats resulta un bon antídot contra aquest model.

El llibre mateix és un joc, doncs es presenta en format horitzontal i espiral a modus de calendari de sobretaula, de manera que permet portar-ho al damunt, plegar-se i deixar-ho al damunt de la taula com un objecte bonic, doncs les il·lustracions tindran dues funcions, ser un suport al text i tenir sentit per elles mateixes.

 

“Anti – xupi - gol” és un projecte de la Companyia de Jocs l’Anònima i de la Farga del Montseny

 

L’Anònima és una entitat que es dedica a promocionar el joc en totes les seves dimensions. L’associació participa i organitza esdeveniments lúdics i ha publicat mitja dotzena de títols relacionats amb el joc. Els membres de l’Anònima provenen en la seva majoria del món del lleure i amb aquest llibre volen fer un homenatge a tots aquells monitors i monitores que ens han ensenyat a jugar d’una manera respectuosa amb els valors i el medi ambient.

 

La Farga del Montseny és un equipament socioeducatiu i situada al peu del parc natural del Montseny, en un entorn ben conservat de boscos d’alzines i a la vora d’una riera d’aigües netes. Des de l’any 1985, oferim els nostres serveis a grups diversos: esplais, grups familiars, grups de treball personal, corals, etc… i amb les escoles fem activitats relacionades amb la natura i activitats del món del lleure de manera vivencial. L’equip de la Farga del Montseny hem crescut i seguim en el món del lleure i per això volem seguir ensenyant lúdicament com jugar , aprendre i gaudir en el món del lleure i de la natura.

  • L’Anna Dou, autora dels textos, educadora de lleure i una de les co-responsables de la casa de colònies La Farga del Montseny. Amb 30 anys d’experiència, des de ben jove ha anat recollint, en forma de diari, els jocs que practicava amb els infants i joves.

  • L’Adrià Bartolomé és un il·lustrador establert a Sant Esteve de Palautordera. Va estudiar il·lustració a l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja i més tard es va especialitzar en Publicacions Infantils i Juvenils a EINA. Va viure a Toronto durant tres anys, on va treballar per a diverses revistes, diaris (com el Huffington Post Canada) i agències de disseny. Després d'experimentar l'hivern canadenc, va retornar al clima mediterrani per dedicar-se plenament a les seves pròpies il·lustracions.

 

  • En Víctor Baroja i Benlliure, coordinador de la publicació. Formador, amb molts jocs al damunt. És professor de la universitat de Vic i president de la Companyia de Jocs l'Anònima i de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals.

 

El lleure és una part molt important i essencial de les nostres vides. És tan important que esdevé un dret reconegut internacionalment. Jugar és una activitat bàsica de l'ésser humà. Si ajuntem aquestes dues paraules: lleure i jugar, invariablement anem a l’educació en el lleure a on el joc és la principal eina de treball. Amb el joc ens relacionem amb l’entorn i amb els altres, descobrim els límits i ens formem com a persones. Tot això en un context de llibertat com és el lleure a on les persones som les veritables protagonistes de tot el que fem.

Aquest llibre és una eina que recull els jocs que es poden fer amb infants i joves de totes les edats, en colla d’amics i amigues, en família, a l’escola i al lleure. Jocs viscuts i explicats per una monitora de lleure, coordinats per un monitor de lleure i dibuixats per un monitor de lleure. Per que el lleure educatiu ha marcat la vida de moltes persones.

 

 

L’Adrià és un amant de la natura, del joc i del lleure. Ha fet uns dibuixos preciosos que a més a més del llibre tenen la seva projecció en les banderoles, el foulard i la samarreta.

 

El Montseny és l’escenari ideal per a mostrar els jocs. La seva flora i fauna apareixen per tot el llibre i prenen un protagonisme subtil i imprescindible. Dialoguem amb el territori a través del joc.

El projecte té el suport de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals.

 

També ha merescut una subvenció de Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.

 

I el suport tècnic de l'Editorial Llop Roig

Podeu col·laborar entrant al següent enllaç : https://www.verkami.com/locale/ca/projects/37625-llibre-de-jocs-de-lleure-i-pel-lleure-anti-xupi-gol

bottom of page